Hemoroidi / Šuljevi

Amer Čaj - Terapija kod spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida

Saznaj više

HEMOROIDI - ŠULJEVI

Uzrok, nastanak i terapija kod problema izazvanih hemoroidima

Šta su hemoroidi ( šuljevi ) ?

Šta su hemoroidi ( šuljevi ) ?

   Hemoroidi ili šuljevi su pod pritiskom prošireni - otečeni, krvni sudovi, oko anusa (čmara) i u donjem delu retkuma (debelog creva).

Hemoroidi mogu biti spoljašnji ili unutrašnji. Unutrašnji hemoroidi nastaju blizu početka analnog kanala, a spoljašnji na analnom otvoruUnutrašnji hemoroidi potiču od unutrašnjeg venskog hemoroidnog pleksusa u gornjem delu analnog kanala i rektumu. Oni se uvećavaju, zahvataju kožom prekriveni donji deo analnog kanala i čine vidljivim spoljnji hemoroidalni venski pleksus.

Koji su simptomi hemoroida ?

Koji su simptomi hemoroida ?

   Najčešći simptomi spoljašnjih hemoroida su formiranje krvnih ugrušaka u obliku otečenog tkiva oko anusa.

Simptomi unutrašnjih hemoroida su peckanje ili analni svrab i iritacija kože oko anusanelagodan bol koji može da bude znak ozbiljnog problema i najzad rektalno krvarenje – pojava svetlo crvene krvi na stolici, toalet papiru ili u wc šolji nakon pražnjenja creva. Količina krvi je obično mala i nije pomešana sa stolicom. Ređe, krvarenje je obilnije.

Kako nastaju hemoroidi ?

   Najčešći uzroci nastanka hemoroida su naprezanje prilikom defekacije, hronični zatvor, analne infekcije, dugotrajno sedenje, trudnoća, starenje, dijareja, a mogu biti i genetički faktori.
Hemoroidi se javljaju kod 50% pulacije. Vrlo su česti kod oba pola. Češći su kod starijih osoba, ali se mogu javiti i kod dece.  

Koliko su opasni hemoroidi ?

   Hemoroidi sami po sebi nisu opasni po život. Međutim ukoliko se ne leče hemoroidi nisu ni malo bezazlena bolest, kao posledica produženog krvarenja ponekad može nastupiti anemija zbog nedostatka gvožđa. Što dalje može prouzrokovati dodatne poremećaje u organizmu...

Hemoroidi kod trudnica

Hemoroidi kod trudnica

  Hemoroidi su posebno česti kod trudnica. Pritisak ploda na tu regiju i hormonske promene, uzrokuju povećanje hemoroidalnih krvnih sudova.   

DIJAGNOZA

Pažljivi pregled i ispravna dijagnoza važna je prilikom svakog krvarenja iz rektuma ili nalaza krvi u stolici. Krvarenje može biti simptom i drugih bolesti gastrointestinalnog trakta, pa tako i tumora debelog creva. Rektalni pregled često je dovoljan za dijagnozu.

U predelu anusa naći će se otečeni krvni sudovi, a potrebno je i da lekar napravi digitorektalni pregled (pregled zadnjeg creva prstom) tražeći abnormalnosti.

Klasifikacija hemoroida ( šuljeva )

Na osnovu težine tegoba ocenjuje se stadijum bolesti koji se mogu  podeliti na 4 stadijuma:
Hemoroidi - I stadijum

Hemoroidi su povećani i postoje u analnom kanalu. Po nekada krvare i svrbe a ne mogu se konstatovati bez anoskopskog pregleda. Krvarenje iz anusa je svetlocrveno i najčešće se javlja na kraju stolice, ali se može javiti i u mlazu. Osetljivi su na dodir, a osećaj svraba i peckanja je izraženiji prilikom nužde.

Terapija kod hemoroida

II i III stadijum

U zavisnosti od stadijuma razvoja bolesti i samih simptoma lečenje hemoroida može se odvijati na razne načine: lekovima, mastima, hirurškim putem i drugim terapijama.

Hirurške metode lečenja mogu da se rade ambulantno, a veće hirurške intervencije se rade u opštoj anesteziji i zahtevaju duži boravak u bolnici. Najpoznatiji ambulantni metod (radi se kod drugog i trećeg stadijuma i ima za cilj sprečavanje dotoka krvi u hemoroid - šulj) i to je davanje injekcije u koren hemoroida kojim se izaziva zatvaranje krvnog suda hemoroida, koji se makon toga smanjuje i iščezava.

IV stadijum

I u četvrtom stadijumu rešenje je u sprečavanju dovoda krvi u hemoroid - šulj, ali tada postoji i višak sluzokože koji prolabira napolju. U tim situacijama rešenje su:

 • Hemoroidektomija (odstranjivanje hemoroidalnog čvora)
 • Longo procedura ili staplovana hemoroidektomija, kojom se u bezbednoj regiji prekine dotok krvi i uradi lifting sluzokože. Ova intervencija se koristi u praksi već petnaestak godina.
AMER ČAJ 30 gr

AMER ČAJ 30 gr

500,00 Дин.
AMER ČAJ 75g

AMER ČAJ 75g

1000,00 Дин.
AMER ČAJ 200g

AMER ČAJ 200g

2000,00 Дин.
Kako da naručim ?

Naše proizvode možete naručiti na više načina:

 1. Online - U našoj internet prodavnici.
  Kako da naručim online >>
 2. Pozivom na telefone;
  +381 (0) 66 321 052, +381 (0) 63 851 4077;
 3. Slanjem sms poruke na:
  +381 (0) 66 321 052, +381 (0) 63 851 4077;

U poruci navedite šta poručujete adresu za isporuku i naplatu, ime, prezime, telefon, poštanski broj, grad i e-mail adresu (nije neophodno).

Proizvode možete naručiti pozivom na Telefon:
+381(0)63-851-4077 
 Whats up  Whats up

 

Radno vreme:

 • Ponedeljak - petak: 08:00-16:00h
 • Subota: 09-12h
Besplatna dostava za sve porudzbine iznad 5.000,00 dinara